Miksi tulisi opetella rodunomaista turkinhoitoa?

Turkinhoito on koiran hyvinvoinnista huolehtimista siinä kuten esimerkiksi ulkoiluttaminen. Etenkin pitkä/laskeutuva- ja kiharakarvaiset turkit tarvitsevat erityistä huolenpitoa, jotta turkki ei takkuuntuisi. Turkin takkuuntuminen pahimmassa tapauksessa hankaloittaa koiran normaalia liikkumista ja aiheuttaa esim. Ihotulehduksia, koska iho ei pääse hengittämään takun alta. Peseminen ja kuivaaminen säännöllisesti laadukkailla aineilla ja välineillä helpottavat turkinhoitoa kummasti. Likainen turkki takkuuntuu puhdasta helpommin.

Pesun merkitystä ei voi liikaa korostaa pitkä/laskeutuva- ja kiharakarvaisilla roduilla. Monella tämän kaltaiselle rodulle (esim. bichon, villakoira, cotton, apso, havanna) säännölliset pesurutiinit ovat kaiken turkinhoidon perusta. Puhdas karva voi paremmin ja se saadaan kasvamaan paremmin kuin likainen karva. Pesu ei sinänsä kasvata karvaa, mutta likainen karva kuluu huomattavasti enemmän kuin puhdas karva.

Peseminen lisäksi turkki täytyy kuivata. Kuivaaminen hiustenkuivaajalla tai koirille tarkoitetulla föönillä on ehdottoman tärkeää, että saadaan ennaltaehkäistyä takkujen muodostumista. Pitkä/laskeutuva turkkisilla koirilla karvan pinta täytyy ”föönata kiinni”, jotta karva ei vaurioidu. Vaurioitunut karva takkuuntuu helpommin kuin hyvinvoiva karva. Turkinhoidon aloittaminen ja harjoitteleminen pennusta saakka helpottavat aikuisen koiran turkinhoitoa. Turkin peseminen ja kuivaamisen yhteydessä on hyvä myös tarkistaa koiran kynnet ja korvat. Kun koiran turkkia hoitaa säännöllisesti, tulee siitä rutiininomaista eikä se vie aikaa kerralla tuntikausia. Puhdas ja takuton turkki on ilo silmälle sekä mukava tunne koiralle!

Trimmaamon asiakkaasta trimmaajaksi

Monia rotuja pitää trimmata, sillä karva kasvaa loputtomasti. Trimmaaminen tarkoittaa turkin lyhennystä ja muotoilua. Turkin trimmaamisella saadaan myös säilytettyä koiran rodunomainen ulkomuoto. Trimmaaminen on turkinhoitoa siinä missä peseminenkin. Turkin hoitaminen on ylipäätään helpompaa, kun turkkia on trimmattu säännöllisesti ja sopivilla trimmausväleillä. Usealle rodulle sopiva trimmausväli on kuudesta kahdeksaan viikkoa. Toki riippuen karvan kasvun nopeudesta ja siitä, kuinka lyhyeksi turkkia on trimmattu edellisellä kerralla. Monia rotuja trimmataan lyhyemmäksi, jotta turkinhoito olisi helpompaa ja arki vaivattomampaa. Vaikka turkin haluaa leikata lyhyemmäksi, on mahdollista säilyttää rodunomainen ulkomuoto trimmaamalla koira ”sporttilookiin”. Trimmaaminen ei ole rakettitiedettä ja jokainen voi sitä harjoitella itse. Samalla oppii tuntemaan oman koiran heikkoudet ja vahvuudet, kun koiraa tarkastellaan objektiivisesti. Trimmaamisen opetteluun on syytä varata hyvät ohjeet, aikaa, kärsivällisyyttä ja laadukkaat välineet. Koiran karva on kasvava luonnonvara, joten ei kannata liikaa pelätä ”epäonnistumista”, sillä karva kyllä kasvaa takaisin. Vaikka et haluaisi trimmata koiraa kokonaan itse, on ihan hyvä osata siistiä joitain paikkoja trimmaajalla käyntien välissä. Etenkin kasvot, silmien/kuonon seutu, tassut ja peräpeili lukeutuvat näihin. Kukaan ei ole seppä syntyessään, vaan kaikki aloittavat harjoittelun jostain. Kun koiraa alkaa trimmata itse, kasvaa myös omistajan ja koiran välinen luottamussuhde ja trimmaamisesta tulee yhteistä aikaa.

Aloita turkinhoidon harjoittelu!

Videokurssien avulla opiskelu sujuu helposti kotona, sinulle sopivaan aikaan.